Na ABB integreert ook Siemens analysetechnologie Samotics

Conditiemonitoring pompen

Siemens Smart Infrastructure integreert industriële AI-technologie voor vermogensbewaking van Samotics in zijn analysetools. Eerder ging ABB al een strategisch partnerschap aan met de Leidse specialist in conditiemonitoring van elektromotoren.

Mogelijk zal de nieuwe samenwerking leiden tot een biedingsoorlog rond de Nederlandse startup tussen Siemens en ABB. Siemens heeft de Britse industriële AI-startup Senseye al overgenomen.

Samotics heeft zich aangesloten bij het Siemens Xcelerator-partnerprogramma en voegt zijn industriële AI-bewakingssysteem voor AC-motoren en roterende apparatuur toe op basis van ESA-technologie (Electrical Signature Analysis).

Zonder sensoren

De ESA-technologie is geïntegreerd in NXpower Monitor geeft 24/7 inzicht in de conditie van bedrijfsmiddelen en de energie-efficiëntie van elektrisch aangedreven apparatuur zonder dat er externe sensoren nodig zijn. Dit breidt de mogelijkheden van NXPower Monitor uit om een end-to-end asset monitoring-aanbod te leveren voor het gehele energiedistributiesysteem.

Afgelopen jaar sloot Samotics deals met twee grote Engelse waterbedrijven (South East Water en Anglia Water) om elektrische pompen te bewaken en preventief onderhoud te bieden via twee verschillende condition-based monitoring (CBM)-technologieën: ESA en trillingen. ESA wordt gebruikt voor activa onder water, waarvan de locatie het moeilijk maakt om hoogwaardige, hoogfrequente gegevens te verkrijgen. Omdat de elektrische gegevens op afstand kunnen worden vastgelegd in het motor control center, is het niet nodig om sensoren op of zelfs maar in de buurt van de apparatuur te installeren.

Dit markeert een verschuiving van een reactief onderhoudsregime naar proactief onderhoud waar NXpower Monitor maakt de visualisatie en bewaking van elektrische activa binnen elektrische netwerken mogelijk, met gezondheidsstatus, KPI-berekening, energiemonitoring en bewaking van operationele gegevens van activa. Door de integratie van de AI-aangedreven ESA-technologie wordt de toepassing ervan uitgebreid naar de bewaking van AC-motoren en roterende apparatuur, allemaal toegankelijk via één enkel gegevensdashboard.

Vroegtijdig storingen detecteren

ESA-technologie stelt NXpower Monitor in staat om real-time analyses uit te voeren van stroom- en spanningsgegevens, waardoor elektrische en mechanische storingen kunnen worden gedetecteerd tot vijf maanden voordat downtime optreedt. Het systeem levert uitgebreide prestatie- en efficiëntie-inzichten en wijst gebieden aan met het hoogste elektriciteitsverbruik, kosten en efficiëntieverliezen.

“De digitalisering van energiedistributie, automatiseringssystemen en netwerken brengt veel voordelen met zich mee. Het leidt niet alleen tot een forse besparing in tijd en geld, het verhoogt ook de efficiëntie en betrouwbaarheid aanzienlijk. Door Samotics toe te voegen aan Siemens Xcelerator, ons open ecosysteem van gecertificeerde partners, kunnen klanten profiteren van een uitgebreid aanbod. Dit weerspiegelt onze voortdurende innovatie-inspanningen, waaronder de integratie van geavanceerde laagspanningsanalyse in onze digitale conciërge NXpower Monitor”, aldus Stephan May, CEO Electrification and Automation bij Siemens Smart Infrastructure.

Betere prestaties en energie-efficiëntie

Jasper Hoogeweegen, CEO van Samotics zegt: “Ongeplande downtime en energieverspilling behoren tot de duurste problemen in de industrie. Traditionele monitoringtechnologie pakt deze problemen niet adequaat aan. Door partnerschappen met vooruitstrevende organisaties zoals Siemens profiteren klanten echter van ESA-technologie die real-time, bruikbare informatie levert over de toestand, prestaties en energie-efficiëntie van kritieke roterende apparatuur. Dit helpt onze klanten om de prestaties en energie-efficiëntie van hun kritieke bedrijfsmiddelen effectief te verbeteren.”

Kijk verder op de website van Samotics.

Ook in de gezondheidszorg wordt de SAM4 Health technologie toegepast (foto: Samtocs)

SAM4 Health  

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement