Hoe sluit je robotaccessoires aan op elk industrieel netwerk?

Robots in action

Robots hebben accessoires nodig om efficiënt te kunnen werken. Maar wat is de eenvoudigste manier om deze accessoires te verbinden met fabrieksnetwerken? RSP ontdekte dat het gebruik van de pasklare Anybus producten van HMS Networks de eenvoudigste manier is.

Wereldwijd groeit het gebruik van industriële robots in fabrieken. Om robots efficiënt te kunnen gebruiken en de productiviteit te maximaliseren, voegen bedrijven robotaccessoires toe aan de robots, zodat deze meerdere taken kunnen uitvoeren.

Robot System Products (RSP) is een specialist in het ontwikkelen, produceren en installeren van de benodigde robotaccessoires. Toen RSP startte met de ontwikkeling van een nieuwe serie gereedschapswisselaars, moest het bedrijf de verwachtingen van zijn klanten waarmaken. Dit betekende dat de nieuwe gereedschapswisselaar verbinding moest kunnen maken met de fabrieksnetwerken.

Het ontwikkelen van de vereiste netwerktechnologie is nogal complex en viel buiten de expertise van RSP. HMS Networks hielp bij het inbouwen van een Anybus communicatie-interface in de gereedschapswisselaar, waardoor verbinding met het fabrieksnetwerk mogelijk werd en RSP zich kon richten op het maken van hoogwaardige robotaccessoires.

Gereedschapswisselaar

De industriële robotaccessoires worden in fabrieken over de hele wereld gebruikt. "Onze kracht ligt in de gespecialiseerde kennis die we hebben opgedaan door bijna twintig  jaar met industriële robotica te werken", vertelt Henrik Hofström, marketingmanager bij RSP. "Deze gespecialiseerde kennis stelt ons in staat om robuuste, veelzijdige industriële robotaccessoires te maken, waarmee onze klanten de flexibiliteit van de robot kunnen vergroten en de productiviteit verhogen."

Een van de belangrijkste producten van RSP zijn de gereedschapswisselaars. Een gereedschapswisselaar wordt op een robot bevestigd, zodat deze snel en veilig van gereedschap kan wisselen. De Moduflex gereedschapswisselaar wordt aan de robot bevestigd, zodat deze snel en veilig van gereedschap kan wisselen.

Speciaal voor hoge laadvermogens

De vereisten voor een slimme en netwerk gerelateerde industrie hebben invloed op elke stap in het automatiseringsproces. Dus toen RSP zijn Moduflex-serie ontwikkelde, een nieuwe lijn gereedschapswisselaars speciaal ontworpen voor hoge laadvermogens, moest het bedrijf met zijn tijd meegaan en een moderne gereedschapswisselaar leveren die verbonden kon worden met automatiseringsnetwerken.

Het ontwikkelen van de vereiste netwerktechnologie is echter niet eenvoudig en RSP werd ook geen wereldleider op dat gebied. "Wij zijn specialisten in de robotica, niet in industriële netwerken," zegt Mats Thunell, senior engineer bij RSP. "We willen ons blijven focussen op robotica en wilden dus geen tijd en geld investeren in de ontwikkeling van een eigen netwerkoplossing, omdat dit nu eenmaal niet ons specialisme is. Gelukkig kwamen we samen met Anybus tot een prima oplossing, zodat beide bedrijven zich kunnen blijven concentreren op waar ze goed in zijn, voor ons de robotica en de netwerken voor Anybus."

Compact en kabelvrij

Aangezien robots vrij bewegen in de fabriek, is het zaak dat de robotaccessoires zo compact en kabelvrij mogelijk zijn. Om die reden gaf RSP er de voorkeur aan om de netwerktechnologie direct in te bouwen in de gereedschapswisselaar. Daarnaast had RSP een datacommunicatie-interface nodig die een eenvoudige en betrouwbare verbinding met elk fabriekssysteem garandeert, ongeacht het netwerkprotocol.

Om de gereedschapswisselaar compact te houden en extra bekabeling te vermijden, koos RSP voor de Anybus CompactCom B40. De Anybus CompactCom B40 werd aangebracht op de printplaat (PCB) van de gereedschapswisselaar.

Henrik Höfstrom en Mats Thunnell (foto: RSP). Tekst gaat verder onder de foto,

Höfstrom en Thunell

Geschikt voor elk netwerk

Er is een CompactCom voor elke belangrijke veldbus en voor industrieel Ethernet. Elke CompactCom kan eenvoudig vervangen worden door een andere CompactCom, zodat RSP met elk fabriekssysteem verbinding kan maken, ongeacht het netwerkprotocol. Zoals Hofström opmerkt, opent dit de mogelijkheid om uit te breiden naar nieuwe markten. "We zijn gestart met Profinet, maar we kunnen ons nu ook op nieuwe markten richten, omdat er voor alle belangrijke netwerken een Anybus CompactCom is."

Anybus CompactCom is pasklaar en eenvoudig te installeren, waardoor de time-to-market voor nieuwe producten wordt verkort. De bekroonde Anybus NP40 industriële netwerkprocessor zorgt ervoor dat de CompactCom aan strenge eisen voldoet wat betreft prestaties, betrouwbaarheid en veiligheid.

"Zonder de Anybus CompactCom hadden we de Moduflex serie niet zo makkelijk kunnen ontwikkelen", aldus Hofström. "De Anybus CompactCom is een geweldig product. Het biedt betrouwbare industriële netwerkcommunicatie en is eenvoudig in het gebruik."

Meer informatie op www.anybus.com of www.robotsystemproducts.com

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement