Eindhovense vinding versnelt doorbraak fotonica

Etteplan Indigo

'Etteplan Indigo' is het modulaire machineplatform ontwikkeld om het R&D-proces te versnellen (foto: Etteplan)

Etteplan heeft vanuit de high tech campus een slimme oplossing ontwikkeld om de doorbraak van fotonica te versnellen. Met behulp van een modulair machineplatform is razendsnelle assemblage van optische elementen met uiterste nauwkeurigheid mogelijk.

Met de nieuwe innovatie van Etteplan kunnen met name prototypes van fotonica producten nu veel sneller geproduceerd worden. 

Fotonica is een opkomende technologie waarbij in plaats van elektronen, fotonen (lichtgolven) gebruikt worden in onder meer chips of het transporteren van data. Deze techniek is energiezuiniger en sneller. Hierdoor wordt er wereldwijd ook flink in geïnvesteerd. Het aantal toepassingen groeit sterk, zo wordt er bijvoorbeeld al gebruik gemaakt van fotonica in datacentra en bij LiDAR, maar de grote doorbraak laat nog op zich wachten.

Een van de uitdagingen waar bedrijven wereldwijd mee worstelen is het snel kunnen produceren van verschillende soorten prototypes. Normaal gesproken kost het vaak dagen om de instellingen van een machine, voor het maken van deze onderdelen, aan te passen voor de assemblage van het ene prototype naar een ander prototype.

Modulair machineplatform 

‘Etteplan Indigo’ is het modulaire machineplatform dat ontwikkeld is om het R&D-proces stukken eenvoudiger te maken. De machine kan een breed scala aan micro-optische elementen assembleren doordat zowel de hardware als software modulair zijn opgezet. Een van de voorbeelden is het uitlijnen en verbinden van glasvezels met een chip.

De innovatieve software is eenvoudig in gebruik en stelt operators en/of bedrijven in staat om zelf snel de programmering te maken en aan te passen. De omsteltijd die nodig is om een ander product te kunnen maken is daarmee drastisch verkort. De assemblagekosten zijn daarmee verlaagd en daarmee uiteindelijk de kostprijs van fotonische toepassingen.

Hightech samenwerkingsverband

Europa is volop bezig in de ontwikkeling rondom fotonica. Zo werken Etteplan, Graphenea, Black Semiconductor en AMO samen binnen het Ultrapho project. Hierbij wordt veel kennis opgedaan om de fotonica producten van morgen te kunnen maken. Binnen dit project wordt een photodetector van grafeen ontwikkeld, die geschikt is om in de toekomst de exponentieel groeiende datastromen aan te kunnen. Op het machineplatform van Etteplan worden deze producten geassembleerd.

Over Etteplan

Etteplan is gespecialiseerd in engineering, software en geïntegreerde oplossingen en technische documentatie. Met meer dan 4.000 professionals in Finland, Zweden, Nederland, Duitsland, Polen, Denemarken en China levert Etteplan onder andere uitgebreide Automation & Robotics-oplossingen voor machines, fabrieken en productielijnen. Het bedrijf is in Finland op de beurs genoteerd. Het merendeel van klanten behoort tot grote toonaangevende producenten in de hightech. Kijk voor meer informatie op www.etteplan.com

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement